Nieuwsbericht

Het laatste nieuws uit jouw regio.

Tijdelijke subsidie werkgevers bij inzet van statushouders

Gepubliceerd op: 17-07-2024

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt vanaf 2024 tot en met 2026 €10,5 miljoen subsidie beschikbaar om werkgevers te ondersteunen statushouders duurzaam in dienst te nemen. De subsidieregeling komt werkgevers financieel tegemoet voor de extra begeleiding van statushouders op de werkvloer, gericht op het verkleinen van de taal- en cultuurverschillen. Begin juli is de regeling gepubliceerd.

Voordelen

De inzet van statushouders draagt bij aan het verminderen van de krapte op de arbeidsmarkt. Als ze gaan werken, leren zij ook sneller de Nederlandse taal en cultuur. Ze worden zo sneller onderdeel van de Nederlandse samenleving.  

De subsidieregeling stimuleert werkgevers om statushouders duurzaam in te zetten in hun organisatie. Het is daarnaast een aanvulling op de al bestaande (financiële) ondersteuning die werkgevers via de regionale Werkgeversservicepunten kunnen krijgen. Bij onder andere werving en selectie, opleiding en begeleiding van werkzoekenden (waaronder statushouders). 

Aanvraag en handreiking voor begeleiding statushouders

Van 2 september 2024 om 09:00 uur tot en met 30 september 2024 om 23:59 uur kan de subsidie worden aangevraagd door werkgevers via het Subsidieportaal van Uitvoering Van Beleid (UVB).  

Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie is het schrijven van een activiteitenplan. In de bijlage bij de regeling staat toegelicht wat dat inhoudt. Om werkgevers te ondersteunen is er ook een handreiking. Daarin staan praktische aanbevelingen en voorbeelden over hoe werkgevers de begeleiding van statushouders op de werkvloer effectief kunnen vormgeven.

Bredere opdracht aan ondernemers

Veel werkontwikkelbedrijven zijn zelf (tijdelijk) werkgever van statushouders, of adviseren werkgevers in hun netwerk hierover. Voor hen kan deze regeling financiële speelruimte bieden om statushouders op de werkvloer te begeleiden. 

Dat dit méér inhoudt dan het verkleinen van de taal- en cultuurverschillen heeft Cedris dit voorjaar ingebracht via een reactie op de internetconsultatie van dit wetsvoorstel. Denk aan diagnose, werkfit maken, inzet van praktijkleren voor bijvoorbeeld jonge statushouders zonder startkwalificatie, bemiddeling en jobcoachbegeleiding. Bovendien zullen andere, niet direct werk-gerelateerde uitdagingen in het leven van de statushouder/inburgeraar om aandacht vragen. 

Allemaal voorzieningen waar werkgevers én statushouders baat bij hebben, maar waar de gemiddelde (MKB-)ondernemer veelal niet in thuis is bij het schrijven van het voorgeschreven activiteitenplan. Belangrijk is dan ook dat de werkgever weet waar hij voor flankerende ondersteuning terecht kan. 

Meer weten over subsidieregeling voor statushouders?

Voor meer informatie kun je de gepubliceerde regeling raadplegen. Ook op de site uitvoeringvanbeleidszw.nl staat informatie over het aanvragen van de subsidie. Voor vragen kunnen werkgevers ook terecht bij het regionale werkgeversservicepunt. 

Donderdag 1 augustus 2024 is er een webinar waarbij je informatie krijgt over de subsidieregeling en vragen kunt stellen. Wil je daarbij zijn? Meld je dan hier aan. 

Bron: Cedris