Ondernemersverhaal.

Lees het persoonlijke verhaal van deze onderneming.

Bij Cycloon gaan duurzaamheid en sociaal ondernemen hand in hand

Gepubliceerd op: 8-8-2024

Mens en milieu staan bij Cycloon op de eerste plaats en daar zijn ze trots op. Niek Karrenbelt is sinds 2016 werkzaam bij Cycloon, inmiddels is hij Manager Support op het hoofdkantoor in Zwolle. In die rol is Niek betrokken bij het inkopen van onderdelen, inventaris, kleding, het inrichten van onze (nieuwe) panden en nog veel meer. We vroegen hem naar hoe dat in z'n werk gaat: daar vertelt hij vol enthousiasme over. Ook deelt hij allerlei handige tips, zodat je zelf ook aan de slag kunt gaan met het verduurzamen en socialer maken van jouw bedrijf.

Begin vooral niet te groot, maar start met kleine verbeteringen. Gaat dat goed? Dan kun je jouw plannen uitbreiden!
Ondernemen met respect voor mens en milieu zit in ons DNA

"In 2002 is Cycloon begonnen op de fiets: bewegen, frisse lucht en hard werken zit in ons DNA. Zo zijn we begonnen en zo zijn we nog steeds. Dat ‘schone werken’ hebben we doorgevoerd in onze hele bedrijfsvoering," vertelt Niek.

“Wat is begonnen met een paar man op de fiets, is inmiddels uitgegroeid tot een van de sociaalste ondernemingen van het land, met het grootste fietskoeriersnetwerk ter wereld. Dagelijks gaan er zo'n 1000 collega's op de fiets de weg op! Maar hoeveel we ook groeien, ondernemen met respect voor mens én milieu is voor ons nog steeds onze topprioriteit. En dat voeren we door in de kleinste dingen,” geeft Niek aan.

Impact door bewuste keuzes

Tip: Kies je leveranciers zorgvuldig en let op hun impact op mens en milieu.

"We vinden het ontzettend belangrijk dat we onze ecologische voetafdruk op de wereld zo klein mogelijk houden. Dat doen we door niet alleen te kijken naar de manier waarop producten of onderdelen gemaakt worden, maar ook door wie ze gemaakt worden," legt Niek uit. “Bij het selecteren van de bedrijven waar we inkopen, kijken we daarom naar de impact van de producten én van het bedrijf zelf. We stellen hoge eisen aan onszelf en aan onze partners, omdat we vinden dat je niet alleen aan de kosten moet denken, maar ook aan wat je achterlaat.”

Image
Kleine aanpassingen, grote resultaten

TipMaak waar mogelijk gebruik van duurzame materialen en werk samen met sociale ondernemingen. Die vind je overal en ze leveren normaal gesproken de kwaliteit die je gewend bent. Zo maak je héél gemakkelijk de sociale keuze.

Volgens Niek kunnen kleine aanpassingen veel meer impact maken dan je denkt. "Van duurzame brandstof voor onze bestelwagens tot fietsbroeken: we kopen zo duurzaam mogelijk in. Printen we iets? Dan gebruiken we papier dat is gemaakt van landbouwafval, en onze pennen worden gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. We hebben een online omgeving gebouwd waar onze inkopers duurzame kantoorartikelen kunnen bestellen. En openen we een nieuwe vestiging, dan zoeken we naar gebruikte inboedels en tweedehands spullen om de vestiging mee in te richten. Wat we niet tweedehands kunnen krijgen, laten we maken door een sociale onderneming. Onze ervaring is dat sociale ondernemingen minstens dezelfde kwaliteit leveren, omdat de werknemers goede begeleiding krijgen en vaak erg loyaal zijn. Zo wordt het maken van de juiste keuze heel makkelijk."

Up-to-date blijven houdt je scherp

TipKies voor de meest duurzame opties die er nu beschikbaar zijn, en blijf vooral ook zoeken naar verbeteringen. Up-to-date blijven van de nieuwste technieken is razend interessant, het houdt je scherp en het zorgt ervoor dat je voorop blijft lopen.

"Fijnstof, plastic, CO2-uitstoot en uitbuiting: mens en milieu hebben heel wat te verduren," zegt Niek. Daarom doet Cycloon wat het kan om zijn impact te verlagen. Zo rijden de bestelbussen die we op de hublijnen inzetten sinds kort volledig op HVO diesel, dit is op dit moment de beste en vooral ook duurzaamste optie. Onlangs zijn we overgestapt op iets kleinere wagens, die wél volledig op deze duurzame brandstof kunnen rijden. HVO is een brandstof die niet gemaakt wordt van fossiele brandstoffen, maar van onder andere plantaardige oliën en afval. Deze overstap betekent een besparing van bijna 90% op onze CO2-uitstoot voor deze ritten!"

"De huidige generatie elektrische bedrijfswagens voldoet nog niet aan onze wensen. Maar, we staan klaar om over te stappen zodra dit wel mogelijk is. Die ontwikkelingen houd ik scherp in de gaten. Het wordt je niet altijd makkelijk gemaakt om voor duurzaam te kiezen, maar het is belangrijk om te blijven zoeken naar de best mogelijke opties."

Image
Cultuurverandering en draagvlak

Tip: Creëer draagvlak binnen je organisatie en betrek je medewerkers bij duurzame initiatieven. Begin ook vooral niet te groot, maar kijk goed om je heen naar kleine verbeteringen. Gaat dat goed? Dan kun je je duurzame en sociale plannen rustig uitbreiden.

Niek benadrukt dat duurzaamheid en sociaal ondernemen een cultuurverandering binnen een organisatie vereist. "Een kleine stap is bijvoorbeeld de overstap naar fairtrade koffie en thee, en biologische boodschappen voor de lunch. Ook het scheiden en recyclen van afval is een kleine, maar hele mooie stap. Zorg ervoor dat je bij deze stappen je collega's erbij betrekt. Als je een paar mensen hebt die enthousiast zijn en er in hun vrije tijd al mee bezig zijn, krijg je die mensen mee. Vervolgens kun je duurzaamheid en sociaal inkopen in je jaarplannen opnemen en concrete doelen formuleren.”

Communiceren is belangrijk, geeft Niek aan: "zorg ervoor dat iedereen op zijn of haar eigen manier meewerkt en communiceer regelmatig over de voortgang. Op die manier blijf je kritisch maar zorg je er ook voor dat successen sneller gevierd zullen worden. Dat houdt het leuk, en dat is belangrijk om die cultuuromslag vast te blijven houden."

Alles komt samen in de nieuwe fietskleding

Een mooi voorbeeld van hoe het creëren van draagvlak, het selecteren van leveranciers en duurzaam inkopen samenkomen, is de nieuwe fietskleding voor Cycloon's fietskoeriers.

Niek: “Onze koeriers zitten vaak lang op de fiets, op warme dagen maar ook als het koud is en regent. Om hun werk zo aangenaam mogelijk te maken, stellen we hoge eisen aan de kleding die ze dragen. Qua comfort en zeker ook op het gebied van duurzame materialen. Daarom ontwikkelen we de kleding meestal zelf, in samenwerking met onze leveranciers én met onze koeriers. Zij moeten er immers in fietsen. We merken aan alles dat ze het fijn vinden om betrokken te worden bij het proces: zo creëren we een positieve sfeer én draagvlak voor onze duurzame keuzes. Na uitgebreide testsessies met allerlei materialen en onder verschillende omstandigheden komen we zo samen tot de beste kleding voor fietskoeriers die er is!”

Ook starten met duurzaam en sociaal ondernemen?

De aanpak en de adviezen van Niek laten zien hoe Cycloon duurzaamheid en sociaal ondernemen integreert in hun gehele bedrijfsvoering. Door bewust te kiezen voor duurzame en sociale oplossingen, verkleinen ze hun uitstoot en maken ze positieve impact op de samenleving. Hopelijk helpen deze voorbeelden en adviezen je om ook jouw organisatie groener en socialer te maken.

Over Cycloon Holding B.V.

Keurmerken sociale onderneming

PSO Nederland Trede 3 & 30+ ABW