Social return on Investment: van verplichting naar meerwaarde

Organisaties staan steeds vaker stil bij hun maatschappelijke impact. Social Return on Investment (SROI) speelt daarin een belangrijke rol. Waar het ooit begon als een verplichting bij aanbestedingen, groeit het nu uit tot een kans voor iedere organisatie. Het gaat al lang niet meer om de vraag óf je ermee werkt, maar hóe je het aanpakt. Maar wat is SROI eigenlijk? En wat kun je doen om SROI toe te passen binnen jouw organisatie?

SROI is een meetinstrument dat de maatschappelijke waarde van een organisatie zichtbaar maakt. Het gaat hierbij niet om financiële winst, maar om de impact die een organisatie heeft op de samenleving. Met SROI laat je als organisatie zien hoe je bijdraagt aan een eerlijke en toegankelijke arbeidsmarkt.

Bij veel aanbestedingen is SROI inmiddels verplicht: een vastgesteld percentage van de contractwaarde moet worden ingezet voor maatschappelijke impact. Maar steeds vaker kiezen organisaties er zelf voor om SROI structureel in te zetten. Waarom? Omdat het loont – maatschappelijk én zakelijk.

Voordelen van het toepassen van SROI

Het toepassen van Social Return on Investment (SROI) biedt organisaties niet alleen de kans om maatschappelijke waarde te creëren, maar ook om strategisch voordeel te behalen. Door bewust mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te betrekken, dragen organisaties bij aan inclusie én versterken zij hun eigen positie.

Wat kun jij doen?

In een artikel op de website van binnenlandsbestuur.nl staat meer geschreven over SROI. Je leest meer over de doelgroep, de voordelen, wat je zelf kunt doen en over partijen die de doelgroep helpen. Klik hier om naar het artikel te gaan.

Deel dit bericht via:

Nieuwsoverzicht